Ontstaan en geschiedenis


In februari 1951 werd de club gesticht onder de naam: supportersclub 'De Leievrienden' als steun voor de plaatselijke wielrenner Piet Van der Plaetsen.
Piet van der Plaetsen oogste vooral succes bij de liefhebberscategorie en op de piste, hij werd ook beroepsrenner bij de toenmalige formatie 'Groene Leeuw'.
Bij het einde van de actieve wielerloopbaan van Piet Van der Plaetsen, hield deze voormalige supportersclub niet op te bestaan, maar werd het een aantrekkingspool voor ieder die van fietsen hield, van 7 tot 77 jaar, van Deurle, maar ook van de nabije, ja zelfs verre omgeving.
De eerste wielerwedstrijd werd georganiseerd in 1952, het ging om een prijzenpot van 1500 F. Een bedrag dat vandaag voorhistorisch klinkt. De laatste wielerwedstrijd op de weg werd georganiseerd in 1968.
Ondertussen was de naam van club veranderd in Wielerclub De Leievrienden Deurle.

In 1968 werd gestart met de inrichting van de eerste fietstochten op zondagvoormiddag. Deze fietstochten, nu onder de naam recreanten, worden nog steeds ingericht en vertrekken om 9u00 op vast gestelde data op de parking in Deurle dorp. Wij rijden nog altijd aan een rustig tempo nieuwe en vroegere tochten van een 35km in de wijde omgeving.

In 1970 werd de eerste veldrit georganiseerd, de laatste cyclocross werd verreden op 1 januari 1983.
Waar de club zoals blijkt zich oorspronkelijk toespitste op het organiseren van wielerkoersen en veldritten, spitste de activiteit zich gaandeweg toe op fietsvermaak voor iedereen.

In 1969 werd gestart met een jaarlijkse fietsrally op kermiszondag. Dit lokte een zestigtal koppels (120 deelnemers), met daarenboven op kermiszaterdag nevenrallies voor de jeugd. In 1991 werd de fietsrally omgetoverd tot wat toen een begrip was in Deurle en omgeving, “De Zes van Deurle”, een rond de fiets georganiseerd festijn per groepen van zes welke 150 tot 200 deelnemers bijeen bracht. Eind de jaren 90 werd overgeschakeld op een iets wat gewijzigde formule van "de zes van Deurle"
Omdat het met de jaren moeilijker werd om groepen van 6 personen samen te krijgen werd er in 2005 overgeschakeld op "Schatten in Deurle".
In 2010 werd gestart met een nieuwe formule, een fietszoektocht waar iedereen kon aan deelnemen tussen 15 mei en 15 augustus. Dit werd echter geen groot succes en werd na 3 jaar afgevoerd.
De gezinsuitstappen, die georganiseerd werden in de jaren ’80 en ‘90 waren een groot succes. Deze daguitstappen voor fietsers vertrokken soms in Deurle, voor andere tochten vertrokken we met bussen en fietsen op een vrachtwagen naar verdere streken, zelfs tot in Nederland en Frankrijk.
In 2001 werd de 50-jarige verjaardag gevierd met het inrijden van een vaste fietsroute, omloop der Leieboorden en een feest met verschillende personaliteiten op de boomgaard op Deurle dorp.
Sinds 2005 zijn we voorzichtig gestart met de groep 25-50, die de iets sportievere fietsliefhebbers aanspreekt. Deze groep, die nu cyclogroep genoemd wordt is ondertussen uitgegroeid tot een groep die van maart tot eind oktober, opbouwend naar snelheid en afstand, zowel vlakke en heuvelachtige parkoers rijden. Vanaf 2016 wordt deze cyclogroep verdeeld in een A en B-groep.
Wielerclub De Leievrienden Deurle is sinds 2011 een vzw.

Aangepast op 11 februari 2016Onze sponsors


Delaware
Focus Finance
d'Ouwe Hoeve - Kroeg Brasserie Restaurant
Stephan Belgium - Food Processing Machinery
Wijnen Lambrecht
Versele Laga
VDK Spaarbank
T&B
Doltcini
Van den Bossche Steven
Dhuyvetter Patrick
Van houtven NV
Het verzet

Contacteer ons!


Wil je graag meerijden maar wil je meer eerst te weten komen, stuur ons een emailtje!

bestuur@deleievrienden.be